Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp w galarecie po żydowsku

[email protected]
Składniki: - ok. 1 kg karpia, - 5 dkg jasnych rodzynek, - 1/8 l jasnego piwa, - 3 - 4 cebule, - 1 łyżka masła, - 5-6 goździków, - 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej, - 2 łyżki octu, sól, ...

Składniki:
- ok. 1 kg karpia,
- 5 dkg jasnych rodzynek,
- 1/8 l jasnego piwa,
- 3 - 4 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 5-6 goździków,
- 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżki octu, sól, pieprz

GALARETA:
- wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżka octu,
- 2 białka

Przygotowanie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonka szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.
Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto