Składniki:
- ok. 1 kg karpia,
- 5 dkg jasnych rodzynek,
- 1/8 l jasnego piwa,
- 3 - 4 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 5-6 goździków,
- 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżki octu, sól, pieprz
GALARETA:
- wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżka octu,
- 2 białka
Przygotowanie:
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonka szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.
Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?