Chleb dobry, bo bez ulepszaczy

Siedemdziesięciu rzemieślników zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Spożywczych twierdzi, że chleb wypiekany przez łódzkie prywatne piekarnie, robiony jest według starych, przyzwoitych receptur.

Siedemdziesięciu rzemieślników zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Spożywczych twierdzi, że chleb wypiekany przez łódzkie prywatne piekarnie, robiony jest według starych, przyzwoitych receptur. Zakwas robiony z mąki żytniej i wody daje smak i niepowtarzalny zapach.

Część z ponad 200 zakładów używa do produkcji zaczynu (czyli tzw. żuru) zestawu bakterii starterowych, opracowanych przez prof. Magdalenę Włodarczyk z Politechniki Łódzkiej.

Piekarz Ryszard Tarnowski zapewnia, że łódzki chleb jest zdrowy. – Nie widzimy różnicy między bochenkami z naszych piekarń, a chlebem robionym według patentu pani profesor.

Dlatego poczuliśmy się dotknięci tekstem, jaki ukazał się w „Dzienniku Łódzkim” o chlebie z błyszczącą skórką.

Informatorzy gazety sugerują, że piekarze nagminnie używają polepszaczy, środków spulchniających, konserwantów.
∨ Czytaj dalej

To oczywista nieprawda – uważają piekarze.

– Owszem, ze względu na niską i nieprzewidywalną jakość mąki pszennej, do pieczywa dodawane są substancje podwyższające cechy surowców, a tym samym i produktów końcowych, np. bułek czy angielek – ocenia inny piekarz, Mirosław Stefański.

– Dopóki mąka z polskich młynów nie będzie trzymała stałych standardów, dodawanie polepszaczy będzie konieczne. Ale nie dotyczy to chleba.

Na szczęście jakość chleba weryfikowana jest przez gusta i przyzwyczajenia klientów. Liczy się cena, świeżość, ale również specyficzny smak. Dlatego do niektórych piekarń ustawiają się, zwłaszcza w weekendy, kolejki chętnych, a lokale innych świecą pustkami...

Zobacz koniecznie

przewiń w lewo przewiń w prawo

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Zamknij